Little Frog Indigo Cube – kockasto plavetnilo za početnike

Ima nešto umirujuće u pravilnosti geometrijskoga uzorka kakav je na žakardnim maramama linije Cube poljske tvrtke Little Frog. Njihove su marame već dobro poznate na svjetskom, osobito europskom tržištu, pa su rado upotrebljavane i u skromnoj hrvatskoj nosilačkoj zajednici. Na dobrom su glasu zbog svoje cjenovne pristupačnosti i izdržljivosti, što će mnoge navesti da im budu prvi izbor pri ulasku u svijet marama. Međutim, postoji znatna razlika između njihovih marama žakardnog tkanja (eng. jacquard weave) i marama tkanih uskim isprekidanim tkanjem (eng. broken twill weave), a koja se najviše očituje u mekoći marame. Zbog specifičnosti tkanja, žakardne su im marame mekane i prije prvog pranja.

IMG_6926

Želite li pročitati više od svojstvima tkanja LF marama, bacite pogled na recenzije marama Sunny Agate i Turquoise Cube.

dav

Meni je Indigo Cube iskočio na ekranu i zapeo za oko u lokalnoj Facebook grupi za nošenje u trenutku kada je već bio rasprodan u gotovo svim poznatim specijaliziranim internetskim trgovinama, a dvije-tri sretnice iz Hrvatske koje su se njim hvalile nisu pokazivale namjeru skorog rastanka od modrog ljepotana. Preostalo je pratiti grupe i čekati svoju priliku, no with a little help from my babywearing friend, upecala sam jedva nošenu Indigo šesticu u Škotskoj.

Indigo Cube u rangu je marama srednje težine s otprilike 250 gsm. Uzme li se u obzir širina marame od 69 cm te poprilično čvrsto, no mekano, glatko i dosta prozračno tkanje, jasno je da je namijenjena nošenju i novorođenčadi i većih beba. Indigo plava boja zaista je očaravajuća i teško uhvatljiva objektivom fotoaparata, a kamoli filterima pametnih telefona. Pod izravnim se svjetlom pretvara u tipičnu modru, no njezina je prava nijansa negdje između boje morskih dubina i tamnoplave kakva se u engleskom naziva ponoćno plavom. Naslovna ju fotografija ovdje najvjernije dočarava.

dav

Je li Indigo Cube opravdao očekivanja? Marama je svakako udobna i vrlo se lako mota. Zbog toga što nema izraženu teksturu, fino klizi pod prstima i nije potreban poseban napor da bi ju se ispravno zamotalo u dvoslojnim vezovima. Upravo sam s njom uspjela prvi put svezati uspješan double hammock! Sama se plisira i lijepo leži na ramenima, što je osobito bitno za nošenje na leđima. Međutim, ta je lakoća motanja varljiva, pa da bi vez duže vrijeme držao, potrebno je jače zategnuti pramen po pramen.

bty

Prema mojim ograničenim “motalačkim” sposobnostima koje se protežu na nekoliko prednjih i stražnjih vezova, za teže je bebe Indigo Cube udobniji u dvoslojnim vezovima kao što je double hammock koji pruža izvrsnu potporu i udobnost. Marama je također udobna i u običnom ruksaku, no u standardnome prednjem horizontalno-križnom vezu (eng. FWCC) težina nešto veće bebe ne rasporedi se dovoljno preko cijele dužine leđa, pa se nakon nekog vremena tkanina objesi pod težinom bebe i potrebno je ponovno zategnuti maramu.

Indigo Cube, kao i sve druge žakardne marame iz serije Cube, stoga su možda bolja opcija za manje i lakše bebe, nego za veće gegavce. Zbog udobnosti i lakoće s kojom se mota, Indigo je svakako odličan izbor za novorođenče, ali i za početnike u motanju marama koji imaju nešto veće bebe. Odlična je za učenje novih vezova, lagano se zateže i čvor nije glomazan, pa u dvoslojnim vezovima može dobro služiti i na nešto duže staze. Kada bebi dosadi nošenje, uvijek može poslužiti za igru ili kao prekrivač. Ovu bih plavu boju mogla stalno gledati. Kao i more.

bty

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Little Frog Indigo Cube – kockasto plavetnilo za početnike

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: